A hidegen sajtolás egészségügyi előnyei

Az alábbiakban összegezzük néhány pontban, milyen egészségügyi előnyökkel jár a hidegen sajtolt növényi olajok fogyasztása az eltérő feldolgozási folyamatok során előállított olajokhoz viszonyítva.

1. Tápanyagtartalom megőrzése: A hidegen sajtolás során a magokat vagy egyéb növényi részeket alacsony hőmérsékleten préselik ki, ami segít megőrizni az olajokban található tápanyagokat - vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Míg magas hőmérsékleten a tápanyagok lebomlanak vagy legalábbis arányuk csökken, alacsony hő hatására az értékes növényi olajokat tápanyagtartalma megmarad.

2. Kellemesebb íz és aroma: A hidegen sajtolás folyamata során a növényi olajok megőrzik a mag és egyéb növényrészek jellegzetes ízét és aromáját. Az ilyen olajokat nagyra értékelik a gasztronómiában, mivel gazdagabb ízvilágot és intenzívebb aromát kölcsönöznek az ételeknek.

3. Egészségesebb választás: Mivel a hidegen sajtolt olajoknál nem alkalmaznak kémiai eljárásokat vagy magas hőmérsékletet, így kevesebb káros anyag keletkezik a folyamat során. (Emellett ezek az olajok gyakran természetes, nem genetikailag módosított növényekből származnak, ezen kívül bio minősítéssel is rendelkeznek.)A hidegen sajtolás folyamata számos egészségügyi előnnyel jár.

Tippek a hidegen sajtolt tökmagolaj konyhai felhasználásához

Általánosságban elmondható, hogy a hidegen sajtolt tökmagolaj alkalmazása inkább hideg ételekhez és salátákhoz ajánlott, mely ételekben az olaj aromája a legintenzívebben érvényesül, tápanyagtartalma pedig legmagasabb arányban megmarad. A tökmagolaj kiválóan illik például a friss zöldségek, saláták, dresszingek, szószok, levesek és hideg tészták elkészítéséhez (lásd: Tökmagolaj a konyhában c. írás).

Azonban ha mégis szeretnél hőkezelésnél használni tökmagolajat, néhány dologra figyelj:

1. Alacsony hőmérséklet: A tökmagolajat alacsony hőmérsékleten, kíméletesen használd. Érdemes inkább közepes hőmérsékleten vagy alacsony lángon főzni vele.

2. Utólagos adagolás: Mivel a tökmagolaj érzékenyebb a hőre, ha teheted, utólag add hozzá az ételhez - miután már levetted a tűzről vagy kikapcsoltad a főzőlapot. 

3. Párolás vagy sütés vége felé: Ha sütés vagy párolás során szeretnéd használni, akkor érdemes a folyamat végén adagolni az ételhez, amikor már nem lesz magas hőmérsékleten. Például zöldségek vagy hal sütése vagy párolása során az utolsó percekben adhatod hozzá.

Kerüld a hosszú ideig tartó erős hőhatást, mert az károsíthatja az olaj ízét  és tápanyagtartalmát!

Tökmagolaj termékek

Solio Hidegen SajtoltTökmagolaj 200ml

Solio Hidegen Sajtolt Tökmagolaj 200ml

Solio Tökmag olaj remek étolajként, de elsősorban saláta olajként használatos. Az utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de elterjedten használja a kozmetikai ipar is.

Ár: 2895 Ft
Megnézem

Solio Tökmag olaj 500ml

Solio Tökmag olaj 500ml

A Solio Tökmag olaj érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések kiegészítéseként használatos.

Ár: 6440 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!