Tökmagolajjal a szorongás enyhítéséért

Tökmagolajjal a szorongásos tünetek enyhítéséért

A stressz alapvetően a mindennapi élet része - önmagában nem negatív jelenség, hanem életünk egyik mozgatórugója. Ösztönzi a növekedést, fejlődésre sarkall, új megoldások keresésére buzdít, tehát része a dinamikus életnek. Azonban a túl nagy mennyiségű stressz felborítja a lelki egyensúlyt, mely természetesen fizikai tünetekkel is jár. A szorongó ember különböző testi tüneteket tapasztalhat, mint például a szapora szívdobogás, nehezedő légzés, izzadás vagy a gyomorgörcs. A stresszes életmód hosszútávon súlyos egészségügyi következményekkel járhat, ezért fontos időben elkezdeni saját stresszkezelési technikáink kialakítását, . 

A belső feszültség hosszútávú csökkentése komplex megoldást igényel. Szükséges átvizsgálni mindennapi szokásainkat - étrend, alvási rutin, napi testmozgás -, időről időre áttekinteni elvállalt feladatainkat - arányosak-e a rendelkezésünkre álló idővel és energiával? - megvizsgálni emberi kapcsolatainkat, valamint szükséges lehet - úgymond - "mélyebbre ásni", hiszen az intenzív stressznek sokszor olyan lelki gyökerei vannak, melyek csupán elegendő odafigyeléssel és idővel feltárhatók. Az életmód megváltoztatása kihívás, nem megvalósítható egyik napról a másikra - lépésről lépésre azonban elérhető a feszültség szempontjából ideálisabb, rugalmasabb életforma kialakítása. A lépésre lépésre történő változtatás egyik eleme lehet az étkezési szokásainkban való apró módosítások eszközölése - ebben pedig segítségünkre lehet a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag tökmag. 


 

Triptofán

A triptofán nevű aminosav a kiegyensúlyozott lelkiállapot egyik biokémiai alapkelléke. Hatására az agyban szerotonin szabadul fel, amelyet a köznyelv boldogsághormonnak is hív az idegrendszerre kifejtett pozitív hatása miatt. Ha a szervezetünkben elegendő szerotonin található, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, nyugodtabban, lazábban reagálunk a külvilág felől minket érő impulzusokra - így talán pontosabb a belső békéért felelős hormon megnevezés. A triptofánhiány hatására csökken a szerotoninszintézis, ami szorongáshoz, depresszióhoz és más hangulati szabálytalanságokhoz vezet.

A tökmagolaj nagy mennyiségben tartalmaz triptofánt - 1 evőkanálnyi (15 ml) mennyiségben 160 mg triptofán található, amely a napi triptofánszükséglet körülbelül 60%-át biztosítja.

Cink

A cink számtalan szervezeten belüli élettani folyamatban vesz részt - az ásványi anyag minden szervben és szövetben, valamint kiválasztott folyadékban megtalálható, így nem meglepő, hogy az idegrendszeren belüli folyamatokban is szerepet játszik. Amellett, hogy elősegíti az agyműködést, segítséget nyújt a stresszkezelésben is, ugyanis nyugtató hatással is rendelkezik. 

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak a cinkhez hasonló módon számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, többek között segítséget nyújthatnak a hangulatváltozások, enyhe depresszió kezelésében is. Az omega-3 étrend-kiegészítőkön keresztüli pótlása már csak azért is nagyon fontos, mert a magyar emberek étrendjében általában kevesebb alkalommal szerepelnek a tengeri halak és egyéb tengeri élőlények, melyek fontos forrásnak számítanak az említett tápanyag megfelelő napi beviteli mennyiségének elérésében.

Magnézium és B6-vitamin

A tökmagolajban nagy koncentrációban megtalálható a B6-vitamin (piridoxin), valamint fontos magnéziumforrás is. Az említett vitaminok hozzájárulnak az ideg- és immunrendszer normál működéséhez, valamint az immunrendszer általános működéséhez is.

Gyógyszerek és a szorongás

Eltekintve a stressztől és a táplálkozási hiányosságoktól, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai vagy a gyógyszerek okozta elvonási tünetek is hozzájárulhatnak a szorongás kialakulásához. Ezek közé tartoznak a diétás kapszulák, a nikotin, az alkohol, a koffein, a kokain vagy az amfetaminok, azonban a szorongás tüneteinek enyhítésére felírt készítmények is okozhatnak feszültséget, amennyiben nem az ideális adagolás szerint szedjük őket, ezért nagyon fontos, hogy a különböző szorongásoldó, hangulatjavító szereket, antidepresszánsokat, benzodiazepineket csakis orvosi utasításra és orvos által felírt mennyiségben vegyük magunkhoz - s ehhez ragaszkodjunk az említett gyógyszerekről való - egészségügyi szakember által felügyelt -  leszokás időszakában is. 

A tökmagolajban található értékes tápanyagok segíthetnek a belső egyensúly megteremtésében.

Tökmagolaj termékek

Grapoila Hidegen sajtolttökmagolaj 250ml

Grapoila Hidegen sajtolt tökmagolaj 250ml

Hidegen sajtolt tökmagolaj pörköletlen, héj nélküli tökmagból.

Ár: 2620 Ft
Megnézem

Grapoila Hidegen sajtoltpörkölt tökmagolaj 250ml

Grapoila Hidegen sajtolt pörkölt tökmagolaj 250ml

Hidegen sajtolt, gourmet tökmagolaj pörkölt tökmagból. „Great taste” díjat (2022) nyert termék.

Ár: 2620 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!