Tökmagolajjal a szorongás enyhítéséért

Tökmagolajjal a szorongásos tünetek enyhítéséért

A stressz alapvetően a mindennapi élet része - önmagában nem negatív jelenség, hanem életünk egyik mozgatórugója. Ösztönzi a növekedést, fejlődésre sarkall, új megoldások keresésére buzdít, tehát része a dinamikus életnek. Azonban a túl nagy mennyiségű stressz felborítja a lelki egyensúlyt, mely természetesen fizikai tünetekkel is jár. A szorongó ember különböző testi tüneteket tapasztalhat, mint például a szapora szívdobogás, nehezedő légzés, izzadás vagy a gyomorgörcs. A stresszes életmód hosszútávon súlyos egészségügyi következményekkel járhat, ezért fontos időben elkezdeni saját stresszkezelési technikáink kialakítását, . 

A belső feszültség hosszútávú csökkentése komplex megoldást igényel. Szükséges átvizsgálni mindennapi szokásainkat - étrend, alvási rutin, napi testmozgás -, időről időre áttekinteni elvállalt feladatainkat - arányosak-e a rendelkezésünkre álló idővel és energiával? - megvizsgálni emberi kapcsolatainkat, valamint szükséges lehet - úgymond - "mélyebbre ásni", hiszen az intenzív stressznek sokszor olyan lelki gyökerei vannak, melyek csupán elegendő odafigyeléssel és idővel feltárhatók. Az életmód megváltoztatása kihívás, nem megvalósítható egyik napról a másikra - lépésről lépésre azonban elérhető a feszültség szempontjából ideálisabb, rugalmasabb életforma kialakítása. A lépésre lépésre történő változtatás egyik eleme lehet az étkezési szokásainkban való apró módosítások eszközölése - ebben pedig segítségünkre lehet a vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag tökmag. 


 

Triptofán

A triptofán nevű aminosav a kiegyensúlyozott lelkiállapot egyik biokémiai alapkelléke. Hatására az agyban szerotonin szabadul fel, amelyet a köznyelv boldogsághormonnak is hív az idegrendszerre kifejtett pozitív hatása miatt. Ha a szervezetünkben elegendő szerotonin található, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, nyugodtabban, lazábban reagálunk a külvilág felől minket érő impulzusokra - így talán pontosabb a belső békéért felelős hormon megnevezés. A triptofánhiány hatására csökken a szerotoninszintézis, ami szorongáshoz, depresszióhoz és más hangulati szabálytalanságokhoz vezet.

A tökmagolaj nagy mennyiségben tartalmaz triptofánt - 1 evőkanálnyi (15 ml) mennyiségben 160 mg triptofán található, amely a napi triptofánszükséglet körülbelül 60%-át biztosítja.

Cink

A cink számtalan szervezeten belüli élettani folyamatban vesz részt - az ásványi anyag minden szervben és szövetben, valamint kiválasztott folyadékban megtalálható, így nem meglepő, hogy az idegrendszeren belüli folyamatokban is szerepet játszik. Amellett, hogy elősegíti az agyműködést, segítséget nyújt a stresszkezelésben is, ugyanis nyugtató hatással is rendelkezik. 

Omega-3

Az omega-3 zsírsavak a cinkhez hasonló módon számos jótékony tulajdonsággal rendelkeznek, többek között segítséget nyújthatnak a hangulatváltozások, enyhe depresszió kezelésében is. Az omega-3 étrend-kiegészítőkön keresztüli pótlása már csak azért is nagyon fontos, mert a magyar emberek étrendjében általában kevesebb alkalommal szerepelnek a tengeri halak és egyéb tengeri élőlények, melyek fontos forrásnak számítanak az említett tápanyag megfelelő napi beviteli mennyiségének elérésében.

Magnézium és B6-vitamin

A tökmagolajban nagy koncentrációban megtalálható a B6-vitamin (piridoxin), valamint fontos magnéziumforrás is. Az említett vitaminok hozzájárulnak az ideg- és immunrendszer normál működéséhez, valamint az immunrendszer általános működéséhez is.

Gyógyszerek és a szorongás

Eltekintve a stressztől és a táplálkozási hiányosságoktól, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai vagy a gyógyszerek okozta elvonási tünetek is hozzájárulhatnak a szorongás kialakulásához. Ezek közé tartoznak a diétás kapszulák, a nikotin, az alkohol, a koffein, a kokain vagy az amfetaminok, azonban a szorongás tüneteinek enyhítésére felírt készítmények is okozhatnak feszültséget, amennyiben nem az ideális adagolás szerint szedjük őket, ezért nagyon fontos, hogy a különböző szorongásoldó, hangulatjavító szereket, antidepresszánsokat, benzodiazepineket csakis orvosi utasításra és orvos által felírt mennyiségben vegyük magunkhoz - s ehhez ragaszkodjunk az említett gyógyszerekről való - egészségügyi szakember által felügyelt -  leszokás időszakában is. 

A tökmagolajban található értékes tápanyagok segíthetnek a belső egyensúly megteremtésében.

Tökmagolaj termékek

Solio Hidegen SajtoltTökmagolaj 200ml

Solio Hidegen Sajtolt Tökmagolaj 200ml

Solio Tökmag olaj remek étolajként, de elsősorban saláta olajként használatos. Az utóbbi években, mint gyógyolajat kapszulázva is forgalmazzák, de elterjedten használja a kozmetikai ipar is.

Ár: 2895 Ft
Megnézem

Solio Tökmag olaj 500ml

Solio Tökmag olaj 500ml

A Solio Tökmag olaj érelmeszesedés ellen is jól hasznosul, lassítja azt. Bőrgyulladások kezelésére, és még számtalan – az orvosok által előírt – gyógykezelések kiegészítéseként használatos.

Ár: 6440 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!